Így szeress, hogy jól szeress

Blog párkapcsolat, szeretet

Tippek a hosszútávú párkapcsolati harmóniához

A párkapcsolat hajnalán, a mámor kellős közepén a kérdés, hogy igazán jól szeretjük-e a másikat, fel sem merül, hisz csak az együtt töltött idő számít. Majd, ahogy telnek a hónapok és elsuhan néhány közös év, a felfokozott érzelmek picit mindig lecsendesülnek. Ez semmiképp nem jelent rosszat, ez a természetes folyamata a kapcsolatoknak. A határtalan szeretet így is megmaradhat, melynek kulcsfontosságú tényezője, hogy tudjuk, miként szeressük a párunkat jól.

De hogy is van ez? Nem elég tiszta szívből , odaadón, hűen szeretni a másikat? Valóban kell ennél több? Nem, valóban nem. Inkább csak egy kicsit más… is… 🙂

  • Szeretetnyelv ismerete, alkalmazása – azt hiszem a legtöbben hallottatok már a híres, amerikai író, párkapcsolati szakértő, Gary Chapman által megfogalmazott 5 szeretetnyelvről (elismerő szavak, minőségi idő, szívességek, testi érintés, ajándékozás). A szeretetnyelv az a mód, ahogyan kifejezzük, és legszívesebben megéljük a szeretetet. Az, hogy mi magunk mely szeretetnyelvet „beszéljük”, nagymértékben függ a családi hátterünktől, neveltetésünktől, egyéb tapasztalatainktól. Így nagyon gyakran előfordul a kapcsolatokban, hogy a két fél más szeretetnyelvet beszél, és így, egy idő után nehezebben teremthető meg, tartható fenn az a harmónia, melyet a szeretni és szeretve lenni egysége alkot a kapcsolatban. Ismerjétek hát meg egymás szeretetnyelvét, hogy a „szeretet-tankjaitok” mindig teli legyenek!
  • Pontos igény megfogalmazás ez a tipp nem csak a mindennapokban nagyon hasznos, hanem abban is segít, hogy a kapcsolat változásai mellett is jól szeresd a párod. A hétköznapokban a pontos igény megfogalmazás azt jelenti, hogy, igyekezzünk teljes részletességgel elmondani, hogy mit várunk a másiktól. Például nem elég a  „kérlek, ma gyere haza időben a munkából”, hisz nem tudhatjuk, hogy párunknak és nekünk mikor is van az időben… Helyette inkább így fogalmazzunk: „Szeretném, ha ma este legkésőbb 6-ra hazaérnél a munkából, mert vacsoravendégeket várunk és szükségem van a segítségedre az előkészületekben.” Tartsuk szem előtt, hogy az évek során mi magunk egyénként is változunk, így 5, 10, 15 közös év elteltével korábbi, a kapcsolatot érintő igényeink is megváltozhatnak. Nem beszélve az egyes speciális élethelyzetekről (gyermekszületés, munkahely elvesztése, szeretett személy elvesztése stb.), melyek szintén felébreszthetnek új igényeket bennünk. Ezek megismerésére, feltérképezésére érdemes akár évente egy-egy nagyobb beszélgetés keretében időt szánnunk, s máris tettünk annak érdekében, hogy jól szeressük a párunk.
  • Csapatként működés ez tulajdonképp az előző pont folytatása is lehetne, hiszen, ha már megterveztük és megadtuk a módját egy igazán meghitt beszélgetős estének, az igények megfogalmazása mellett érdemes napirendre tűzni még egy nagyon fontos témát, mely megalapozza párkapcsolati boldogságunkat. Határozzunk meg közös célokat! Akár rövid, akár hosszútávú céljaink vannak, azok egy csapattá kovácsolnak minket, elérésük motiválja mindkét felet akár a nehezebb hétköznapokon is. A megvalósulás érdekében tett lépéseink pedig hamisítatlan bizonyítékai a másik iránt érzett szeretetünknek.

Ha további tippeket szeretnél kapni annak érdekében, hogy hogyan szeresd jól a párodat, keress bizalommal személyesen telefonon, vagy online, e-mailben!