Majd elválik… vagy mi válunk…

Blog tanácsadás, válás

Kicsit közönyösen hangzik, nem? Olyan bizalmatlanul, idegenkedve, kétkedve vagyis pont úgy, ahogy nagyon sokan a párkapcsolati tanácsadáshoz állnak, még, ha sikerült is a párjuknak meggyőzni őket, hogy jöjjenek el. Mert, hiszen hogy jön ahhoz egy idegen, hogy a magánéletünkben vájkáljon?! Így hát, a kétkedő fél részéről sokszor a fenti mondattal zárul az első ülés.

Igen, kedves olvasó, ha ezt az írást olvasod, az valószínűleg nem a véletlen műve, hanem a tudatos megoldáskeresésé, mert esetleg te is azon párok egyik fele vagy, aki vagy vinné a kedvesét, csak nem tudod, hogyan győzd meg a tanácsadás hasznosságáról, vagy épp téged vinnének, de nagyon nem hiszel ebben az egészben. Szóval, kedves hasonló cipőben járó párok! Mi lenne, ha most bontanátok egy üveg bort, és a következő néhány gondolatot együtt, közösen olvasnátok el? Nem, nem, az írás nem olyan hosszú, hogy egy egész üveg bor is elfogy, mire a végére értek, inkább remélhetőleg egy beszélgetés beindítója lesz köztetek, aminek a végén közös egyetértésben tudjátok eldönteni azt, hogy szeretnétek-e élni a tanácsadás adta lehetőséggel.

Ki is a tanácsadó?

„ Tanácsokat nekem ne osztogasson senki, tanácsokkal már teli van a polc!” – Igen, a felvetés jogos, mert a tanácsadótól mi mást is várjunk, mint tanácsokat. Sőt, olykor nemhogy várjuk, hanem elvárjuk, hogy megmondja a tutit, amivel párkapcsolati problémáink pikk pakk megoldódnak. Ám a tanácsadó valójában segítő, s mint olyan, nem tanácsol, hanem támogat, meghallgat , fejleszt, ösztönöz, hogy megtaláld a legmegfelelőbb lépést a megoldás érdekében. Emellett módszereket is tanít, melyekkel helyreállítható a párkapcsolat.

Diszkréció!

„Nem akarom, hogy mindenki rajtunk csámcsogjon” – Beszélgetéseinkhez elengedhetetlen a biztonságot adó környezet kialakítása, mely támogatja a problémamegoldó folyamatot. Ha úgy érzitek, hogy számotokra ez a saját otthonotok, semmi gond, hisz online tanácsadásra is lehetőség van. Fontos, hogy tudjátok, a tanácsadónak titoktartási kötelezettsége van, így maximális a diszkréció.

Hogyan zajlik a tanácsadás?

„Most akkor teregessük ki a szennyest?” – Nincs ítélkezés, csak elfogadás van. Ez rám is vonatkozik és rátok is egymással szembe. Az első találkozáskor átbeszéljük a megoldandó problémát. A további alkalmak általában irányított beszélgetésként zajlanak, ahol a tanácsadó kérdésekkel viszi előre a kommunikációt. Az üléseken van, hogy feladatokat kaptok, és bizony néha házifeladatot is adok, így kapcsolatotokon szinte folyamatosan dolgoztok a tanácsadási időszak alatt. Heti-kétheti rendszerességgel találkozunk, egy alkalom 1 – 1,5 óra és a megoldandó problémától függően minimum 4 alkalom, de van, hogy több hónap is szükséges ahhoz, hogy elengedjem a kezeteket.
Ha úgy érzitek, hogy adnátok a közös útnak még legalább egy esélyt, ne habozzatok, keressetek bátran! Mert tudjátok, segítséget kérni nem szégyen, sokkal inkább egy izgalmas út kezdete önmagunk felé!