A bocsánatkérés művészete

Blog

Sok pártól lehet hallani a következőket: ” Nekünk nincsenek vitáink!” vagy “Mi nem szoktunk veszekedni!” Bizony, ezek valóban valós kijelentések, bár érdemes ezeket inkább úgy értelmezni, hogy az adott párnak jó módszereik vannak arra, hogy hogyan kezeljék a kettejük közötti vélemény különbségeket. Ez a téma egy külön cikket is megér, viszont úgy gondolom, ha TE kedves olvasó, sok olyan ütközeten vagy túl, ami nyomot hagyott benned, ami után sértettnek érezted magad vagy akár a megbántottság a mai napig is benned van, mert nem történt meg a megfelelő lezárás, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hogy a jövőben a kapcsolatod javára fordíthasd a benne olvasottakat.

Életünk alappillére, hogy interakcióba kerülünk másokkal és adott helyzetben mindenkinek megvan a saját véleménye. Ezek ütköztetése tehát az élet, és ezáltal egy párkapcsolat természetes velejárója, ám nem mindegy, hogy milyen módszereink vannak az ütközetek levezénylésére, és, ami talán még fontosabb, hogy meglegyen a zárszó. Ez az apró elem az alapja annak, hogy milyen érzésekkel tudsz magad mögött hagyni egy perzselő vitát. Ez a kulcsfontosságú, vitazáró lépés pedig a bocsánatkérés.

A bocsánatkérés nem azt jelenti, hogy elhangzik-e a veszekedés végén valamelyik féltől a szó, bocsánat. Csak úgy a levegőbe…tartalom nélkül….

Ha már túl vagytok a csinnadrattán, a megfelelő lezárás első lépése, hogy a sértő fél egyáltalán FELISMERJE, hogy megbántotta a partnerét. Sajnos, sokszor fordul elő, hogy a viták rendszeresek, már-már természetes részét képezik a köztetek lévő kommunikációnak, így észre sem veszitek, ha megbántjátok a másikat, vagyis bocsánatkérésre biztosan nem kerül sor. A viták után maradt tüskék így folyamatosan szaporodnak bennetek, ami bizony nem sok jóra vezet. (Vagy mondhatnám azt is, hogy párkapcsolati tanácsadóhoz vezet☺)

Szerencsére azonban, a felismeréssel a legtöbb esetben még nincs gond, de a következő lépéssel már annál inkább. Legtöbbünkben a heves viták után, főként, ha megszúrkáltuk sok apró tűszúrással párunk szívét, a lecsendesedést követően megszólal egy belső hangocska, ő bizony a LELKIISMERET. Azonban sokszor még az ő közbenjárása sem elég ahhoz, hogy a bocsánatkérés megtörténjen, mert számtalanszor az egónk sokkal hangosabban hozza az érveit arra, hogy miért ne kérjünk bocsánatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sértő fél nem vállalja tettéért vagy az elhangzottakért a felelősséget. Inkább magyarázkodni kezd, a körülményeket okolja, sőt akár a saját párját is a kialakult helyzetért, vagyis próbál önigazolást találni tettére, kimondott szavaira. Na, és ekkor bekövetkezhet a legrosszabb forgatóköny! A sértő félnek esze ágában sincs bocsánatot kérni, sőt, inkább a sértett fél hunyászkodik meg és kér bocsánatot!

Így, tehát, elmondhatjuk, hogy a bocsánatkéréshez vezető út legnehezebb lépése az egónk legyőzése. Ha, azonban, ebben győzedelmeskedtünk, a megbántás tényének felismerése után annak ELISMERÉSE is biztosan menni fog. Sőt, bocsánatkérési hajlandóságunk akkor válik igazán komollyá és hitelessé, ha megkérdezzük a párunkat arról, hogy mi fájt neki a legjobban abban, amit mondtunk vagy tettünk? A választ pedig teljes odafigyeléssel hallgassuk, mert ezáltal átérezhetjük, picit magunkévá tehetjük párunk fájdalmát, ami után a lelkiismeret-furdalásunk biztosan őszintén mondatja ki velünk: “Látom, hogy fájdalmat okoztam, elismerem, hogy hibáztam, bocsánatot kérek!”

Fontos, hogy tudjátok, a bocsánatkérés itt még nem ért véget. Tekintsétek ezt egy folyamatnak, aminek a szívből jövő kimondott szavak után a következő momentuma a kárpótlás. Ha jól hallom, most sokan azt mondjátok, hogy “Na persze!” , “Még mit nem?!” Ilyedtségre azonban semmi ok:) Ha például csak egy füllentéssel bántottad meg a párodat vagy esetleg késtél egy fontos családi eseményről, kárpótlásul nem a legújabb Merci modellt kell a kedvesednek megvásárolnod…. De, ha ismered a párod szeretet-nyelvét, azonnal tudni fogod, hogy ma este szorosabban kell ölelned őt vagy esetleg a következő két hétben te mosogatsz engesztelés képpen.:) Komolyra fordítva a szót, mindenképp beszéljétek meg, hogy mi legyen a kárpótlás. Ez a sértő fél részéről arra irányul, hogy maximális megbocsájtást nyerjen párjától, a sértett félnek pedig azt bizonyítja, hogy a bocsánatkérő szándék a lehető legkomolyabb.

Ha a kapcsolatotok ott tart, hogy a bocsánatkérés szóba sem kerül soha, de ezen szeretnétek közösen dolgozni vagy csak szívesen gyakorolnátok a bocsánatkérés technikáját, keressetek bátran és beszéljünk meg egy konzultációt!