Így tedd boldoggá a párkapcsolatod!

Blog

Ahhoz, hogy párkapcsolatod jól működő legyen, sokat kell tenni, ha úgy tetszik dolgozni nap, mint nap. Ám az apró, napi energia ráfordítás mellett, jó, ha tudatosan törekszel néhány olyan dologra, melyek hosszútávon megalapozhátják párkapcsolatod harmóniáját. Íme 3+1 dolog, amit érdemes NEM figyelmen kívül hagyni!

Ha kapcsolatodban ezekre odafigyelsz, sokat teszel a párkapcsolati problémák megelőzéséért. Sokat teszel azért, hogy a kapcsolatban könnyebben tudjátok kezelni és feldolgozni azokat a traumákat, melyek felüthetitek a fejüket, például munkahely elvesztés, családi gondok, szexuális zavarok stb. Nos, akkor vegyük is sorra, mi fontos egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.

Konfliktuskezelés

Minden kapcsolat velejárója a konfliktus, aminek – ha hiszed ha nem – sok pozitív tulajdonsága is van. Érdemes úgy tekinteni rá, mint egy értelmezési problémára, nézőpont különbségre. Ha két egészséges lelkületű ember, saját gondolataival, identitásával vesz rész a kapcsolatban, akkor miért ne lehetne a nézőpontjaikban eltérés? Gond akkor van, ha az egyik vagy mindkét fél erőszakos, a „csak nekem van igazam” elvet követi, a másikat meg sem hallgatja, sokat és szándékosan kritizál, és vagy egyáltalán nincs kommunikáció, vagy rossz a kifejezési mód. A folytonos egymásra mutogatás, a hibáztatás semmire nem vezet, vagyis igen, a kapcsolat végéhez. A megoldás a szolidaritásban, a megértő kommunikációban, türelmes megértésben és figyelemben van.  Jó hír, hogy a konfliktuskezelés és a hatékony kommunikáció – vagyis az asszertivitás – tanulható!

Nonverbális kommunikáció

Ismerd meg párod jelzéseit, a szavak nélküli testbeszédet, mert ez néha sokkal többet elárul, mint ha szóban közölne bármit is. A kapcsolatban nagyon erős összetartó erővel bír az egymás felé tanúsított figyelem, a másikra való rácsatlakozás, a jelzések észrevétele. Itt pedig megint szembe jön velünk a tanulás. Meg kell tanulnunk a párunk által alkalmazott, szívesen használt nonverbális jeleket. Ezt úgy tudod megtenni, hogy érzelmileg jelen vagy, fogadod a jelzéseket. Azért a jó dekódolás vagyis értelmezés sokszor mindkettőtökön múlik, de nem baj, ha a jelzésekhez a felek használati utasítást is mellékelnek szükség esetén.

Intimitás megélése

A jelen világot áthatja és nagy mértékben befojásolja a tömegkommunikációs eszközök egyre szélesebb körű terjedése és használata. Ez a párkapcsolatokra sokszor romboló hatással tud lenni, mert egyszerűen megélhetetlen az intimitás. Fontos, hogy az intimitás nem csak a szexuális együttlétet jelenti, annál sokkal több. Az intimitásban szerepe van a léleknek is. Ez valójában legbenső világunk feltárása a párunk felé. Az agyon „szelfizett” világban nem kellene állandóan kiposztolni, mennyire tutin vagytok, hogy összetartoztok, mert ez inkább erőlködés, mint sem őszinte összetartozás. Nem mindegy ki mit gondol? A hűség, a közös titkok, belső világotok kinyilatkoztatása a párotok felé csak rátok tartozik. Az ember nem kifelé él, nem szabad, hogy ennyire kifelé éljen. Ne másnak akarjatok megfelelni, csakis önmagatoknak! Akik valóban megélik az intimitást, egyáltalán nem érdekli őket a külvilág, csak a saját életükkel akarnak foglalkozni. Ha netán mégis probléma lenne közöttetek, azt belül kell megoldani, s ha végképp nem tudtok megoldást találni, érdemes inkább szakemberhez fordulni, mint sem a családi vagy baráti okoskodókkal megvitatni azt.

+1 Leválás a szülőkről

Az előző témához kapcsolódik és kulcsfonosságú tényező abban, hogy egészséges párkapcsolatot tudj kialakítani. A szülőkről való egészséges leválás – illetve a szülők gyermekekről való leválása – a záloga annak, hogy felnőtt emberként tudj létezni a világban. Sajnos, sokszor a szülő nem tudja vagy nem akarja elengedni gyermeke kezét, és olyan elvárásokat támaszt még mindig felé, mintha kicsi lenne. Ez bizony meg tudja nehezíteni a felnőtté válást és a párkapcsolatban működés képességét. A szülői kötelék természetesen örök, de a szabadon szárnyalást meg kell tudni adni, ám védőhálóként érdemes működni.

Ha bármelyik területen elakadásotok van segítek a megoldásban! Várlak benneteket szeretettel egyéni vagy páros konzultációimon vagy e-mail konzultáció keretében is megkereshetjük együtt a megoldást!